top of page
VAN-PRILLE-TEDERHEID-NAAR-BESTAANSCREATIVITEIT-1030x687_edited.jpg

Concepten van Biodanza

  • Is Biodanza een alternatieve discipline?
    Biodanza is niet zomaar een alternatieve discipline. Het is een uitbreiding van de menswetenschappen op dezelfde manier als Freud, Jung, Reich en anderen dat hebben gedaan. Auteurs die een grote bijdrage hebben geleverd aan het onderzoek naar systemen van genezing, maken deel uit van de theoretische fundamenten van Biodanza. Biodanza is dus niet "iets anders", een alternatief voor wat elders al bestaat. Het integreert, benadrukt en valideert wat anderen aan het licht hebben gebracht als het gaat om de aanpak van het globale potentieel van gezondheid. De kracht van Biodanza ligt in het uitbreiden en genieten van beweging als fundament voor menselijke ontwikkeling.
  • Is Biodanza hetzelfde als (dans)therapie?
    ​Biodanza is geen (dans)therapie maar heeft wel therapeutische effecten. Wat is het verschil? Danstherapie is een vorm van levensondersteuning, die zowel individueel als in groep wordt aangeboden, waarbij we uitgaan van de ontwikkelingsvraag van de cliënt. Soms zijn wonden en emoties gekristalliseerd in het lichaam en verhinderen ons om met kracht en vreugde vooruit te gaan. Danstherapie en Biodanza zijn twee processen die elkaar versterken: bij het genezen van wonden komen levensenergie vrij en die geeft een extra impuls aan het therapeutische proces. Gebaren liegen niet, want hoewel aangestuurd door de hersenen, is de vorm of de kwaliteit van de beweging geworteld in het onbewuste. Het hervinden en cultiveren van je bewegingen, gewaarwordingen en gevoelens, biedt de mogelijkheid om informatie te ontvangen over jezelf, en over de manier waarop je de wereld waarneemt. Danstherapie heeft dezelfde algemene doelen als Biodanza en biocentrisch coachen. Bij therapie of coaching, reiken we ondersteuning aan om een specifiek thema of levensvraag te belichten met een vooropgesteld doel. Biodanza integreert het lichaam, de vivencia en de beweging in groepssituaties en opent zo nieuwe therapeutische wegen. Het is een systeem van preventie, existentiële revalidatie, psychofysische integratie (het overwinnen van dissociaties), herleren van affectiviteit, en kan als aanvullende behandeling van psychische stoornissen en psychosomatische ziekten ingezet worden. Het doel van traditionele psychotherapie is het verzachten of helen van klachten en ziektes, het doel van Biodanza, biocentrisch coachen en danstherapie is het ontwikkelen van het potentieel van globale gezondheid en van (onderdrukte) mogelijkheden en talenten.
  • Is Biodanza zweverig?
    Biodanza biedt bewegingen aan die gestructureerd zijn in een systemisch model dat alle menselijke bewegingscategorieën omvat. Het vertrekpunt is een holistische studie van alle bewegingsmethodes. Elke beweging is een incarnatie van een vaardigheid die bij elk mens in de kiem aanwezig is en zich verder integreert gedurende de lessen en in het dagelijks leven. Iedereen is in staat deze bewegingen uit te voeren. Het verschil met vele andere dans- en bewegingsvoorstellen is de zorgvuldigheid en de regelmaat waarmee Biodanza aanzet en ondersteunt tot groei. Een IBF erkende Biodanza facilitator heeft een 4jarige opleiding genoten van minstens 64 volle dagen (640 uur), en minstens 350 uren bijkomende praktijkervaring, 16 uren supervisie en bijkomend verdiepend werk thuis vooraf gegaan aan de presentatie van een eindwerk en de toekenning van het diploma. Bovendien schoolt een Biodanza facilitator zich regelmatig bij zodat de opgebouwde expertise up to date blijft, en onmiddellijk kan worden toegepast.
  • Hoe zit een Biodanzales in elkaar?
    ​Als we kijken naar de natuur dan is alles ritme van actie en rust. Ook de Biodanzales verloopt volgens dat organisch ritme. Het eerste deel van de les dansen we actief, daarna komen we tot vertraging en rust. Je danst individueel, met anderen , en met de hele groep. De muziek is zorguldig gekozen en heel gevarieerd. Een les duurt ongeveer anderhalf uur.
  • Wat heb je nodig?
    ​Je danst best in kleren die soepel zijn en vloeiend bewegen toelaten. Laagjes zijn ook gemakkelijk: krijg je het te warm dan doe je wat uit, koel je teveel af dan doe je weer iets aan. We dansen op blote voeten. Breng ook een flesje water mee.
  • Ben ik te jong/te oud om Biodanza te doen?
    Je ben nooit te oud of te jong om Biodanza te doen. Een wekelijkse Biodanzagroep vertegenwoordigt de gemeenschap in al haar geuren en kleuren. Dus heb je zin om te dansen, schrijf in en kom gewoon langs!
  • Wat als ik niet kan dansen?
    In Biodanza ontstaat er vanuit natuurlijke bewegingen in jezelf een dans. Kunnen dansen of graag dansen is niet nodig. We leren geen danspassen aan. Zo hoef je niet voortdurend na te denken. Dat heeft als voordeel dat je kan (leren) genieten van je bewegingen en ontspannen.
  • En wat met genderidentiteit en seksualiteit in Biodanza?
    Iedereen is welkom, of je nu zeker bent van je seksuele geaardheid en je genderidentiteit, of zoekende bent. In Biodanza is (opnieuw leren) genieten (van je bewegingen) en van wie je bent fundamenteel.
  • Helpt Biodanza bij toxische stress?
    Biodanza geeft je de mogelijkheid om je zenuwstelsel te ontspannen omdat we dansen aanbieden die zowel het sympathische als het parasympatische zenuwstelsel activeren. Er is steeds een aanbod tussen actie- en rustmomenten. Je leert en ervaart dat er meerdere antwoorden mogelijk zijn bij spanningen dan die je al automatisch toepast. En je vindt de juiste balans.
  • Kan je Biodanza alleen doen?
    Biodanza is een systeem van 'menselijke' ontwikkeling, waarbij we groeien samen met de ander. Vandaar dat we in groep dansen, waarin we elkaar ondersteunen en stimuleren.
  • Verander je door Biodanza te doen?
    Je komt uit de routine, je wordt bewuster van je patronen en staat meer open voor het nieuwe. Wanneer je verbinding maakt met je oorspronkelijk potentieel zal je je leven hierop gaan afstemmen. Bijvoorbeeld als je last had van een negatief zelfbeeld en je krijgt meer en meer zelfvertrouwen kan dit aan de basis liggen van beslissingen die je neemt. Je stemt ook je manier van omgaan met anderen meer af. Sociale contacten worden makkelijker en ook je manier van kijken naar anderen wordt ruimer en milder
  • Bestaat Biodanza ook online?
    Biodanza is een systeem waarbij de 5 zintuigen worden aangesproken om tot transformatie te komen. Bij online activiteiten die afgeleid zijn van Biodanza kunnen we er voornamelijk twee aanspreken (gehoor en zicht). De aanwezigheid van de dansende ander ruiken, proeven en voelen komt niet aan bod. Een online aanbod kan nooit de veelzijdige verbinding met mensen van vlees en bloed vervangen. Toch kan een online aanbod in tijden van opgelegde sociale isolatie zoals ziekte en/of een pandemie weldadige effecten hebben. Wanneer gediplomeerde en ervaren Biodanza facilitatoren zich verdiepen in de methodologie en de effecten ervan, kan een online aanbod deelnemers van al bestaande Biodanzagroepen of met ervaring ondersteunen.
Image by Utsman Media
bottom of page